Avoimet ovet 2022

Kartanmyynti Nurmeksen Vanhan Kauppalan avoimiin oviin lauantaina 13.8.2022 on alkanut. Lisäksi ohjelma alkaa jo hahmottua.

Avoimien ovien tapahtuma-alueen karttoja voi ostaa ennakkoon Äksyjen Ämmien verkkokaupasta. Verkkokaupan maksun jälkeen saat kuitin ostoksestasi, jolla voit lunastaa kartan Nurmes-talon lipunmyyntipisteeltä (Kötsintie 2) tapahtumapäivänä. Kartta maksaa 10 euroa/kappale.

Tapahtumaan osallistuminen ei vaadi kartan ostoa, vaan alueella saa pyöriä aivan vapaasti. Mutta ostamalla kartan tuet tapahtumaa ja sen järjestämistä tulevaisuudessakin. Eli toivomme ja suosittelemme, että mahdollisimman moni ostaa kartan joko ennakkoon tai sitten paikan päällä. Tapahtumapäivänä karttoja myydään Nurmes-talolla (Kötsintie 2) ja Kirkkokadun koululla (Kirkkokatu 15).

Tapahtuman keskiössä on tutustuminen Puu-Nurmeksen ja Vanhan Kauppalan koteihin ja puutarhoihin, kun asukkaat avaavat ne vierailijoille. Samalla asukkaat pitävät tonteillaan pop-up-kahviloita ja -ravintoloita sekä kirpputoreja. Lisäksi päivän aikana pääsee tutustumaan moniin Puu-Nurmeksen ja Vanhan Kauppalan historiallisiin julkisiin rakennuksiin. Tänä vuonna yhtenä uutena kohteena ovat avoimet veneet, kun Pielisen Pursiseura avaa mahdollisuuden tutustua seuran jäsenten veneisiin Nurmeksen satamassa. Teemana tänä vuonna on korjausrakentaminen, mikä näkyy esimerkiksi päivän luennoissa.

Tapahtuman aikataulut:

– Talot ja muut kohteet ovat avoinna klo 10–16.

– Elomarkkinat kauppatorilla klo 10–16.

– Luennot Kötsin museolla (Nurmes-talo, Kötsintie 2):

  • Klo 11 historiantutkija, dosentti Jukka Kokkonen luennoi asiakirja- ja muistitiedon sekä vanhojen valokuvien kautta saksa-Timosesta eli autonomian ajan lopussa Nurmeksen elinkeino- ja yhteiskuntaelämään keskeisesti vaikuttaneesta kauppias Niilo Timosesta.
  • Klo 13 toimittaja ja Näin kunnostat mummolan mööpelit ja Romuromanttinen sisustuskirja -kirjojen tekijä Sari Sirkkiä: aihe selviää myöhemmin.
  • Klo 15 Pasi Leppälä luennoi vanhan talon korjaamisesta.

– Vanhan Kauppalan opastetut kierrokset klo 13 ja klo 15. Lähtö Kirkkokadun koululta (Kirkkokatu 15), hinta 10 euroa/henkilö. Oppaana Minna Murtonen. Kierroksille voi ostaa etukäteen lippuja Äksyjen Ämmien verkkokaupasta.

– Musiikkia Obotassa klo 20 alkaen. Nurmeksen kaupungin kulttuurityö.

Ohjelma voi vielä tarkentua lähempänä tapahtumaa.

Nurmeksen Vanhan Kauppalan Asukasyhdistys ja Nurmeksen kaupunki järjestävät Vanhan Kauppalan avoimet ovet -tapahtuman jo kolmatta kertaa. Tapahtuman suojelijaksi on lupautunut tänä vuonna Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen, joka myös vierailee päivän aikana tapahtumassa.

Viime vuoden kävijäkyselyn perusteella tapahtuma vastasi kävijöiden odotuksia ja osalla ylitti jopa villeimmätkin kuvitelmat. Kävijät kiittelivät tunnelmaa, sisältöä ja sitä, että taloihin pääsi oikeasti sisälle tutustumaan. Varoituksen sana tosin pitää sanoa siitä, että osa havahtui vasta tapahtumassa siihen, kuinka laaja Puu-Nurmes ja Vanha Kauppala on, ja monilla tahtoi tulla kiire nähdäkseen kaiken haluamansa. Joten aikaa kannattaa varata tälle tapahtumalle.

Tätä sivua päivitetään aina tarpeen mukaan. Somessa meitä voi seurata Facebookissa Nurmeksen Vanhan Kauppalan Asukasyhdistys -sivulla ja Instagramissa puunurmes-tilillä.

Ilmoittaudu mukaan avoimiin oviin

Keräämme parhaillaan kohteita avoimiin oviin. Ilmoita oma kohteesi 30.6.2022 mennessä alla olevan linkin takaa löytyvällä lomakkeella.

Ilmoittautumislomakkeeseen

Menneet tapahtumat

Lue vuoden 2021 tapahtumasta