Avoimet ovet 2022

Kartanmyynti Nurmeksen Vanhan Kauppalan avoimiin oviin lauantaina 13.8.2022 on käynnissä.

Avoimien ovien tapahtuma-alueen karttoja voi ostaa ennakkoon Äksyjen Ämmien verkkokaupasta. Verkkokaupan maksun jälkeen saat sähköpostiisi pdf-version kartasta, sekä kuitin, jolla voit halutessasi lunastaa paperisen kartan Nurmes-talon lipunmyyntipisteeltä (Kötsintie 2) tapahtumapäivänä. Kartta maksaa 10 euroa/kappale.

Tapahtumaan osallistuminen ei vaadi kartan ostoa, vaan alueella saa pyöriä aivan vapaasti. Mutta ostamalla kartan tuet tapahtumaa ja sen järjestämistä tulevaisuudessakin. Eli toivomme ja suosittelemme, että mahdollisimman moni ostaa kartan joko ennakkoon tai sitten paikan päällä. Tapahtumapäivänä karttoja myydään Nurmes-talolla (Kötsintie 2), Kirkkokadun koululla (Kirkkokatu 15) sekä lahja- ja sisustusliike Kolmessa Sisaressa (Kirkkokatu 25).

Tapahtuman keskiössä on tutustuminen Puu-Nurmeksen ja Vanhan Kauppalan koteihin ja puutarhoihin, kun asukkaat avaavat ne vierailijoille. Samalla asukkaat pitävät tonteillaan pop-up-kahviloita ja -ravintoloita sekä kirpputoreja. Lisäksi päivän aikana pääsee tutustumaan moniin Puu-Nurmeksen ja Vanhan Kauppalan historiallisiin julkisiin rakennuksiin. Tänä vuonna yhtenä uutena kohteena ovat avoimet veneet, kun Pielisen Pursiseura avaa mahdollisuuden tutustua seuran jäsenten veneisiin Nurmeksen satamassa. Teemana tänä vuonna on korjausrakentaminen, mikä näkyy esimerkiksi päivän luennoissa.

Tapahtuman ohjelma ja aikataulut:

– Talot ja muut kohteet ovat avoinna klo 10–16.

– Elomarkkinat kauppatorilla (Eteläinen Kauppatori 3) klo 10–16.

– Tornikierrokset Nurmeksen evankelisluterilaisen kirkon torniin (Kirkkokatu 17) klo 10, klo 11 ja klo 12.

– Urkumusiikkituokioita Nurmeksen evankelisluterilaisessa kirkossa (Kirkkokatu 17) klo 10.30, klo 11.30 ja klo 12.30. Esiintyjinä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion osaston opiskelijoita.

– ErkKari Folk esiintyy Työväenkatu 18:n pihassa klo 10.30–11.30 ja 12.30–13.30.

– Luennot Kötsin museolla (Nurmes-talo, Kötsintie 2):

  • Klo 11 historiantutkija, dosentti Jukka Kokkonen luennoi asiakirja- ja muistitiedon sekä vanhojen valokuvien kautta saksa-Timosesta eli autonomian ajan lopussa Nurmeksen elinkeino- ja yhteiskuntaelämään keskeisesti vaikuttaneesta kauppias Niilo Timosesta.
  • Klo 13 Sari Sirkkiä: Vanhan talon pelastaminen – Uhka vai mahdollisuus? Kaksi hirsitaloa pelastanut Sari Sirkkiä kertoo omista kokemuksistaan ja antaa rohkaisua aiheesta kiinnostuneille.
  • Klo 15 Pasi Leppälä luennoi vanhan talon korjaamisesta.

Luennot on katsottavissa jälkikäteen kahden viikon ajan Nurmeksen kaupungin Youtube-kanavalla.

– Nurmeksen helluntaiseurakunnan Katutemppelissä (Kaarlonkatu 4) yhteislaulua takapihalla klo 11, klo 12 ja klo 13.

– Kahvila Pakkahuoneessa karaokea klo 12–15. Musiikista vastaa Jasun karaoke.

– Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen puhuu kauppatorilla (Eteläinen Kauppatori 3) noin klo 12.30.

– Vanhan Kauppalan opastetut kierrokset klo 13 ja klo 15. Lähtö Kirkkokadun koululta (Kirkkokatu 15), hinta 10 euroa/henkilö. Oppaana Minna Murtonen. Kierroksille voi ostaa etukäteen lippuja Äksyjen Ämmien verkkokaupasta.

– ErkKari Folk esiintyy kahvila Pakkahuoneessa satamassa (Regattakatu 8) klo 17–19.

Ain’t No Good Life (Jarkko Sallinen ja Teijo Tikkanen) esiintyy Oluttupa Obotassa (Karjalankatu 4), lämppärinä Miko Tikkanen. Soitto alkaa klo 20. Nurmeksen kaupungin kulttuurityö.

Ohjelma voi vielä tarkentua lähempänä tapahtumaa.

Nurmeksen Vanhan Kauppalan Asukasyhdistys ja Nurmeksen kaupunki järjestävät Vanhan Kauppalan avoimet ovet -tapahtuman jo kolmatta kertaa. Tapahtuman suojelijaksi on lupautunut tänä vuonna Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen, joka myös vierailee päivän aikana tapahtumassa.

Viime vuoden kävijäkyselyn perusteella tapahtuma vastasi kävijöiden odotuksia ja osalla ylitti jopa villeimmätkin kuvitelmat. Kävijät kiittelivät tunnelmaa, sisältöä ja sitä, että taloihin pääsi oikeasti sisälle tutustumaan. Varoituksen sana tosin pitää sanoa siitä, että osa havahtui vasta tapahtumassa siihen, kuinka laaja Puu-Nurmes ja Vanha Kauppala on, ja monilla tahtoi tulla kiire nähdäkseen kaiken haluamansa. Joten aikaa kannattaa varata tälle tapahtumalle.

Tätä sivua päivitetään aina tarpeen mukaan. Somessa meitä voi seurata Facebookissa Nurmeksen Vanhan Kauppalan Asukasyhdistys -sivulla ja Instagramissa puunurmes-tilillä. Myös Facebookin tapahtumasivulta löydät viimeisimmät tiedot tapahtumasta.

Kohteissa pop-up-myyntipisteitä!

Osassa kohteista löytyy pop-up-myyntipisteitä, joissa on myynnissä paikallista käsityötä ja osaamista:

  • Keraamikko Paula Härmän sienimökit ja keramiikkatyöt ovat myynnissä kohteessa numero 14. (Katso Paulan töitä hänen Instagram-sivultaan: @harmapaula)
  • Riikka Muikun suosittuja Nurmes-postikortteja myynnissä kohteessa numero 6. (Katso lisää Riikan Instagram-sivulta: @riikkamuikku.art tai nettisivuilta riikkamuikku.fi)

 

Menneet tapahtumat

Lue vuoden 2021 tapahtumasta