Kiitos ihanista palautteistanne

”Paras päivä Nurmeksessa kahteenkymmeneen vuoteen!”
”Ihanaa, kun yhdessäkin talossa toivotettiin heti portilla tervetulleeksi.”
”Moniulotteinen tapahtuma: yhdistelmä ’asuntomessuja’, pop-up-ravintola- ja kaupunginosakirppispäivää.”

Elokuussa 2023 vietettiin jo neljännen kerran Nurmeksen Vanhan Kauppalan avoimia ovia. Sää suosi jälleen tapahtumaa ja Nurmes täyttyi iloisista ihmisistä, mikä näkyy myös saamassamme palautteessa. Nurmeksen Vanhan Kauppalan Asukasyhdistys kiittää jälleen nöyrästi ihanista kehuistanne ja pyrkii huomioimaan annetut parannusehdotukset parhaansa mukaan ensi vuonna, jolloin avoimia ovia vietetään tuttuun tapaan elokuun alkupuolella, lauantaina 10.8.2024. Silloin tarkoituksena on nostaa esiin myös Itäkauppalaa eli Itäkaupunkia, jossa on paljon 1950-luvun rakennuskantaa.

Palautekyselyssä annetut arvosanat eivät voisi tästä enää paljoa parantua. Kyselyyn jätettiin 61 vastausta, joissa tapahtuman keskiarvoksi annettiin kouluarvosanoin 9,2. Toista kouluarvosanaa kysyimme siitä, kuinka todennäköisesti suosittelisi avoimia ovia muille. Tähän saatiin arvosanaksi huikea 9,7. Tyytyväisiltä vaikuttivat myös tapahtumassa käyneet, sillä myimme kaikkiaan 1 500 ranneketta, mikä oli enemmän kuin olisimme koskaan osanneet odottaa. Kävijöitä oli oman maakunnan lisäksi paljon Savosta, kuten Kuopiosta, Iisalmesta, Rautavaaralta ja Nilsiästä, sekä Kainuusta, kuten Kuhmosta. Myös muualla Suomessa ja maailmalla meidät on huomattu, kaukaisimmat kävijät olivat Qatarista, New Delhistä, Wienistä, Lontoosta, Amsterdamista ja Izmiristä.

Kiitosta saimme monesta asiasta, mutta ehkä ylimmäiseksi nousee yleinen tunnelma ja henki. Sitä kuvattiin lämpimäksi, mukavaksi ja ihanaksi. Kehuja saimme myös siitä, että koteihin pääsi tutustumaan sisälle, järjestelyistä, kartasta ja ohjeistuksesta. Myös ruoka- ja juomapisteet ja -paikat saivat ansaittua kiitosta.

Toisaalta ruokapuolesta nousi myös joitakin kritiikkejä, sillä monessa ravintolassa ja pop-up-paikassa ruoka loppui kesken, kuten aiempinakin vuosina. Tähän asukasyhdistys haluaa vastata, että tiedostamme asian, mutta hyvä olisi myös huomioida, että pop-up-kahviloita ja -ravintoloita pyörittävät yleensä alueen asukkaat tai muut yksityiset henkilöt. Heillä ei ole resursseja ja mahdollisuuksia varautua aivan samalla tavalla kuin oikeassa ravintolassa tai kahvilassa. Lisäksi tämän vuoden kävijämäärä yllätti iloisesti taas kaikki tapahtumaa järjestelevät.

Myös tiedottamisesta ja ohjeistuksesta tuli jonkin verran kritiikkiä. Tämän huomioimme ensi vuonna entistä paremmin ja pyrimme selkeyttämään tiedottamista ja miettimään keinoja, jotta kävijöiden ei tarvitsisi pohtia käytänteitä. Joitakin palautteita saimme rannekkeista, johon haluamme vastata, että ennen kaikkea rannekkeiden myynnillä halutaan turvata tapahtuman jatkuvuus. Tapahtuman järjestelyihin liittyy paljon kuluja, kuten markkinointia, painokustannuksia ja erilaisia hankintoja, joihin tarvitaan rahaa. Avoimia ovia on tukenut viime vuosina moni taho, mistä suurin kiitos Nurmeksen kaupungille, mutta jatkuvuuden kannalta helpointa aina on, jos rahaa löytyy myös omasta takaa. Lisäksi rannekkeilla saamme tarkempaa tietoa kävijämäärästä, jolloin pystymme paremmin varautumaan järjestelyissä, kun meillä on jo jonkinlainen kuva seuraavan vuoden mahdollisesta kävijämäärästä.

Saimme palautteissa myös paljon toiveita tulevaisuutta varten. Ne otamme mietintähattuun ja pohdimme, mitä pystymme pienenä yhdistyksenä toteuttamaan. Toiveista yleisin oli aukioloajan pidentäminen tai avointen ovien jatkaminen sunnuntaina. Aukioloaikaa tarkastellaan, mutta todennäköisesti ainakaan ensi vuonna yhdistyksen resurssit eivät riitä tapahtuman laajentamiseen sunnuntaille.

Kiitos vielä kaikille suunnattomasti antamistanne palautteista. Ne ovat meille arvokasta työkalua, kun suunnittelemme seuraavia avoimia ovia. Kannattaa seurata tiedottamistamme näiden nettisivujen lisäksi Facebookissa (Nurmeksen Vanhan Kauppalan Asukasyhdistys) ja Instagramissa (puunurmes).