Puu-Nurmeksen leivonnainen: mansikkasitruunaleivonnainen
Reseptin on luonut nurmeslaislähtöinen, nykyään Joensuussa asuva Kaisa Pihlainen, joka lähti yhdessä perheensä kanssa luomaan reseptiä Nurmekseen liittyvistä muistoista ja mielikuvista. Lue lisää reseptikisasta: Puu-Nurmekselle oma leivonnainen -kisan voittaja on selvinnyt
noin 15–18 kpl
Pohja
1,5 dl ruisjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
125 g voita (tai margariinia)
2 rkl sitruunamehua
4 rkl vettä (nestettä yhteensä 0,5 dl)
Täyte
1 luomusitruuna
1,5 dl sokeria
4 rkl maissitärkkelysjauhoja
3 dl maitoa
3 kananmunaa
Kuorrutus
1 l pakastemansikoita
1 dl sokeria
6 liivatelehteä
1 dl vettä
Koristelu
2 dl tomusokeria
1–2 rkl vettä
1. Valmista ensin pohja: Sekoita jauhot ja suola keskenään. Lisää voi (tai margariini) pehmeänä tai jääkaappikylmänä pieniksi kuutioiksi pilkottuna sekä nesteet. Sekoita tasaiseksi. Taikinan voi laittaa pariksi tunniksi jääkaappiin jäähtymään. Kauli taikina tai painele se leivinpaperin päällå uunivuokaan. Paista taikinapohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä.
2. Valmista täyte: Pese sitruuna ja raasta sen kuori kattilaan. Lisää sitruunan mehu, sokeri,
maissitärkkelysjauhot, maito ja kananmunat kattilaan. Kuumenna kattilaa liedellä koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes seos sakenee. Nosta kattila heti pois liedeltä. Jatka sekoittamista vielä hetki. Levitä täyte pohjan päälle.
3. Valmista kuorrutus: Laita liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi. Valuta sillä aikaa
pakastemansikoista irtoava neste siivilässä (juo mansikkamehu ). Soseuta mansikat
sauvasekoittimella. Lisää sokeri. Kuumenna kattilassa vesi ja lisää puristellut liivatelehdet kuumaan veteen. Sekoita. Lisää mansikkasose kattilaan ja sekoita. Levitä kuorrutus täytteen päälle.
4. Koristele leivonnaiset: Sekoita tomusokeri ja vesi kulhossa. Kaada pursotinpussiin ja koristele leivonnaiset.